Det här är ett ämne som jag själv varit mycket intresserad av och som jag varit så trött på alla vaccinationsråd som inte säger något om risker, alternativa behandlingar, eller annan information som jag tycker man har rätt till. Jag har därför gjort en research som jag hoppas att fler kommer att få användning av. Finns det någon som finner faktafel i den information jag sammanställt, vänligen kommentera. I de fall jag hänvisar till fall rapporterade till svenska myndigheter så är inte smittokällan i Sverige utan att man varit i kontakt med Svensk läkarvård/smittskyddsinstitutet ang. sjukdomen som har lagpålagd anmälningsplikt.
OBS! Jag är INTE professionell inom medicin utan har gjort en omfattande research hos kända källor och har sammanställt följande information endast som upplysande information för personer som ska till Thailand. Målet är att framställa information om vaccinerna som annars är svår att få tag på och ev. skydda sig mot över- och felvaccinering som kan bli både dyr och i vissa fall även riskabel, till i princip ingen nytta alls.
Självklara vacciner:
-----------------------
Basskyddet (difteri, polio, stelkramp)
Ingår i barnvaccinationsprogrammet och du har fullgott skydd för både difteri och stelkramp upp till 40års åldern (gäller födda efter mitten av 50-talet). Polio bör du fylla på med en 5e spruta (född 1960 eller senare) och är du äldre än så, (född före 1960) bör man titta över en ev. 6e spruta.
TILLÄGG: Något att tänka på när det gäller stelkramp är att om man ska till mindre civiliserade delar av Thailand, men framförallt grannländerna (Vietnam, Kamboja etc.) att det kan vara fint att få med en stelkrampsspruta i vaccinationskortet, om det var längesedan du tog den senaste, även om vaccinationen inte gått ut på datum ännu. Framförallt inte för att risken att få stelkramp är den största utan att risken att du kan få en betydligt obehagligare spruta instucken vid det lokala sjukhuset eller vårdcentralen om du skulle trampa på en spik, glas, eller likande. Då kan det definitivt vara värt de ca 100kr som en stelkrampsspruta kostar.
Hepatit A
Epidemisk gulsot smittar genom förorenad mat och vatten. Saknar behandling, men är inte dödlig. Vaccin rekommenderas till många länder, men sjukdomen finns även i Sverige. 2 doser (med 6-12 månaders mellanrum) ger skydd i ca 20år.
Alltid rekommenderat:
--------------------------
Hepatit B
Smittar genom blod och sexuell aktivitet. Kan t ex vara bra att ta om man reser själv eller i alla fall utan partner, men kan också vara bra om man råkar ut för olyckor, då det kan smitta på sjukhus genom blodtransfusioner, sprutor etc. Kostar genom Twinrix (Hepatit A+B) spruta endast ca 100kr extra jämfört med Havrix (Hepatit A) per dos.
Tveksamma eller sällan rekommenderade:
----------------------------------------------------
Kolera
Är en mycket svår diaresjukdom som tack och lov är mycket ovanlig för oss Svenskar och det ska mycket till för att smittas. Ett av de senast rapporterade riskområdena är t ex Bagdad och vaccination rekommenderas inte om man inte ska leva under extrema förhållanden med mycket bristande sanitet. Risken att smittas där den finns är ca 1 på 500 000 och sedan 1990 har 5 fall av kolera rapporterats till Svenska myndigheter. Vaccinering sker genom bla dukoral som ger ett 80-85% skydd som i tillägg ger ett ca 30% skydd mot Turistdiaré.
Turistdiaré (ETEC)
Vår stora plågoande som drabbar många turister. Dukoral ger ett ca 30% skydd, vilket kan vara att rekommendera om du befinner dig i någon av riskgrupperna, men har sedan 05/06 ingen vaccinstatus mot ETEC.
Riskgrupper: Diabetiker, personer som har en inflammatorisk tarmsjukdom, är nyligen magopererad eller tar medicin som minskar saltsyremängden i magsäcken (t ex: Losec, Zantac). Alternativ är att be sin läkare skriva ut ett recept med mindre mängd antibiotika då 1 tablett brukar sätta stopp för de allra flesta fallen.
BÄSTA SKYDDET mot turistdiaréer är; god handhygien, flaskvatten, undvik att äta glass från utsatta platser (smält/frys/smält/frys), frukt som legat oskalat under längre period och dåligt tillagad mat. Halvrå kyckling hör också till det som inte är så smart att ha på tallriken.
Tyfoidfeber
Vaccination mot Tyfoidfeber ger en immunitet på ca 70%. Sjukdomen är dock mycket sällsynt bland Svenskar och särskilt i området. Det finns bara 1 fall registrerat hos svenska myndigheter från Thailand (-05) av totalt 164 rapporterad fall de senaste 10 åren. Sjukdomen är inte kul att få, men mycket sällan livshotande och behandlas med antibiotika. Därför är en vaccination väl värt att ifrågasätta. Vanliga smittokällor är skaldjur odlat i avloppsförorenat vatten eller dricksvatten förorenat av det samma.
Tillägg: Enligt vaccinationskliniken jag precis vaccinerade mig vid här i Oslo (där jag bor), så är 99% av de Norska medborgare som smittas barn till invandrare som semestfirar i hemlandet. Framförallt gäller det Pakistan, Indiska landsbygden, Bangladesh och i de områdena. Beroende på hur din resa ser ut så är dessa länder också de man rekommenderar vaccination mot sjukdomen.
Japansk encefalit
Virussjukdom som smittas genom myggbett från myggor framförallt i närheten av grisar. Vaccin ger en 90% immunitet. Chansen att smittas ligger i runda slängar runt 1 på 1 miljon, samtidigt som risken att drabbas av allvarliga komplikationer av vaccinet är 1 på 75 000. Vaccinering bör vara helt avslutat minst ett par veckor innan avresa för att utesluta ev. svåra bieffekter som kan uppstå. Till Svenska myndigheter finns det under de närmaste åren två fall av sjukdomen rapporterad varav ett fall är ifrån Thailand. I USA rapporteras mindre än 1 fall per år bland alla medborgare som besökt eller tjänstgör i Asien. Ska man befinna sig på landsbygden under längre period (mer än 2 veckor) och särskilt under regnperioder så bör vaccinering utvärderas.
Malaria
Den vanligaste typen av malaria som finns i Thailand är en mildare version och inte så farlig som den du kan få i Afrika. Det saknas vaccinering mot malaria, men kan förebyggas genom medicinering i förhand genom bla Lariam. Lariam kan dock ge psykologiska biverkningar i form av depression, ångest etc. De senaste 10 åren har 1559 fall av malaria rapporterats till svenska myndigheter, varav 20 fall är ifrån Thailand. De allra flesta av de populära turistöarna, centrala och södra delarna av landet ses som så gott som riskfria. Inte ens i Chang Mai är risken tillräckligt stor för att preventiv medicinering ska rekommenderas för kortare resor. Myggnät och myggmedel och ev. långärmade ljusakläder ses som tillräckligt skydd. Även en riktad fläkt eller air-condition under natten ger visst skydd. Ska du dock vistas i gränstrakterna till burma och kamboja, särskilt under den blötare säsongen bör ev. medicinering diskuteras.
Rabies
Fullt utvecklad Rabies har 100% dödlighet, men kan efterbehandlas så snart man tror sig ha utsatts för risk. Risk är framförallt genom djurbett (t ex hund, fladdermus eller apa). Det finns också en mindre risk att man kan smittas genom att ha blivit slickad på huden (särskilt om du har sår på stället du blev slickad, så undvik närgången kontakt med tex hundar om du har frilagda sår på armarna). Misstänker du att du kan ha varit utsatt för smitta, kontakta en läkare för blodtagning, då det är enda sättet att upptäcka smittan innan sjukdomen bryter ut. Det tar normalt 3-6 veckor innan symptom visas men kan komma så snart som efter 5 dagar. I Sverige har det rapporterat om 2 fall av rabiessmittade Svenskar de senaste 30 åren och 3 fall de senaste 125 åren.
Skriven av ehawk i forumet
Skicka artikeln till vän » |